Bardzo szybki, a zarazem bardzo pyszny sos pomidorowy z kabanosami. Kabanosy zwykle jedzone są jako przekąska. Są jednak niedocenianym dodatkiem do sosów, na pizze, czy grzanki. Posiadają bardzo dużo intensywnego smaku. W daniu stają się miękkie, zwłaszcza na drugi dzień. Kabanosy i pomidory puszce można mieć w szafce na czarną godzinę. Zwykle nie wymagają przechowywania w lodówce. Gdy najdzie ochota, w kilkanaście minut możecie przygotować naprawdę pyszne danie.
Składniki:
- 130-150 g grubych kabanosów
- 100 g wędzonego lub parzonego boczku
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- 500 g ulubionego makaronu
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.
2. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę lub plasterki.
3. Na suchej patelni podsmażyć boczek, aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodać pokrojone kabanosy i kilka minut podsmażyć.
4. Dodać cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać czosnek. Smażyć 2 minuty.
5. Dodać mieloną, słodką paprykę. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki.
6. Smażyć około 5 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos przybierze właściwą konsystencję. Doprawić bazylią, oregano oraz solą i pieprzem.
7. Podawać ze świeżo ugotowanym , ulubionym makaronem. Udekorować świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz