niedziela, 22 kwietnia 2018

Szybki sos pomidorowy z kabanosami

sos pomidorowy


Bardzo szybki, a zarazem bardzo pyszny sos pomidorowy z kabanosami. Kabanosy zwykle jedzone są jako przekąska. Są jednak niedocenianym dodatkiem do sosów, na pizze, czy grzanki. Posiadają bardzo dużo intensywnego smaku. W daniu stają się miękkie, zwłaszcza na drugi dzień. Kabanosy i pomidory puszce można mieć w szafce na czarną godzinę. Zwykle nie wymagają przechowywania w lodówce. Gdy najdzie ochota, w kilkanaście minut możecie przygotować naprawdę pyszne danie. 

Składniki:
  • 130-150 g grubych kabanosów
  • 100 g wędzonego lub parzonego boczku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • 500 g ulubionego makaronu 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. 

2. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę lub plasterki.

3. Na suchej patelni podsmażyć boczek, aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodać pokrojone kabanosy i kilka minut podsmażyć. 

4. Dodać cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać czosnek. Smażyć 2 minuty. 

5. Dodać mieloną, słodką paprykę. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki. 

6. Smażyć około 5 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos przybierze właściwą konsystencję. Doprawić bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. 

7. Podawać ze świeżo ugotowanym , ulubionym makaronem.  Udekorować świeżą natką pietruszki. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz