Kruche ciasto wykonałam z przepisu Magdy Gessler, który widziałam podczas jej wielkanocnego programu. Do kruchego ciasta dodała oprócz surowego żółtka, żółtko ugotowane na twardo. Mazurek wyszedł bardzo kruchy i smaczny. Dodatkowo wykonałam orzechową bezę. Orzechy laskowe i włoskie zmieliłam w blenderze, dzięki temu mazurek wyszedł bardzo intensywnie orzechowy. Warstwa konfitury porzeczkowej to świetne, owocowe przełamanie smaku.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 75 g drobnego cukru
- 1 surowe żółtko
- 1 ugotowane na twardo żółtko
- szczypta soli
Orzechowa beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 140 g cukru drobnego do wypieków
- 20 g (2 łyżki stołowe) cukru waniliowego
- 60 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
+ słoiczek konfitury z czarnej porzeczki lub śliwkowej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę tortową przesiać na stolnicy. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło i posiekać nożem, tworząc kruszonkę. Dodać cukier, szczyptę soli, przetarte przez drobne sitko ugotowane żółtko oraz 1 surowe żółtko. Zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na około godzinę.
2. Blachę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno blachy. Z resztek ciasta można zrobić ozdobny wałek, tworzący brzegi ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 - 15 minut.
3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać porcjami cukier z cukrem waniliowym, miksując na dużych obrotach. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać już tylko łopatką silikonową lub łyżką. Dodać drobno posiekane orzechy (można rozdrobnić je w mikserze). Wymieszać delikatnie łopatką. Orzechy laskowe dobrze jest wcześniej uprażyć, aby pozbyć je gorzkich skórek, jak to zrobić znajdziecie tutaj: Jak uprażyć orzechy laskowe?.
4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, od razu wyłożyć cienką warstwę konfitury, a następnie pianę z białek.
5. Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 12 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz