Wielkanocny mazurek z pastą tahini, serem mascarpone, białą czekoladą i konfiturą porzeczką. Lubię robić mazurki, ponieważ można się przy nich ponieść fantazji, zarówno przy dekorowaniu jak i łączeniu różnych smaków. Kruchy placek, do którego można robić kombinacje naprawdę różnych produktów. Ten mazurek na pewno spodoba się fanom orzechów, sezamków i chałwy. Krem serowo-śmietanowo-sezamowy jest naprawdę fantastyczny!
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła
- 1 czubata łyżka śmietany kwaśnej 18%
Składniki na masę:
- 200 g sera mascarpone
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki pasty Tahnini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
- mały słoiczek konfitury z czarnej lub czerwonej porzeczki
- płatki migdałów
- orzechy włoskie
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kawałki, zimne masło. Posiekać nożem, tak aby powstała kruszona z mąki i masła.
2. Dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto. Od zbyt długiego ugniatania ciasta, może ono później zrobić się twarde. Włożyć do lodówki na około godzinę.
3. Dno blachy o wymiarach ok. 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Z resztek ciasta uformować ozdobny wałeczek na boki ciasta.
5. Nakłuć ciasto widelcem w kilkunastu miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut, aż nabierze rumiany kolor.
6. Wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą konfitury, a następnie zrobić krem.
7. Do miski włożyć mascarpone, śmietanę, cukier puder, sok z cytryny oraz pastę tahini. Zmiksować składniki na gładki krem. Krem rozsmarować równą warstwą na konfiturze.
8. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżeczkę masła i łyżkę śmietany 30%, wówczas konsystencja będzie kremowa, a czekolada nie będzie się kruszyć, co ułatwi jego krojenie).
9. Na krem ozdobnie polać rozpuszczoną czekoladę (powinna być letnia).
10. Na koniec mazurka udekorować orzechami włoskimi i płatkami migdałów.
Smacznego!
8. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżeczkę masła i łyżkę śmietany 30%, wówczas konsystencja będzie kremowa, a czekolada nie będzie się kruszyć, co ułatwi jego krojenie).
9. Na krem ozdobnie polać rozpuszczoną czekoladę (powinna być letnia).
10. Na koniec mazurka udekorować orzechami włoskimi i płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz