czwartek, 1 marca 2018

Koperkowe kopytka z bitkami w sosie własnym

wieprzowina w sosie

Domowy, niedzielny, bardzo sycący obiad. Wieprzowina w sosie własnym, podana z ziołowymi, koperkowymi kopytkami.

Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego np. schab, szynka, karkówka
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • mielona kolendra
  • bulion warzywny lub woda
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Pokroić na dosyć cienkie plastry. Mięso oprószyć z obu stron: solą, pieprzem, słodką mieloną paprykę, mieloną kolendrą. Można też użyć gotowej przyprawy do karkówki, zawiera większość wymienionych przypraw. Można jej użyć zarówno do karkówki jak i schabu czy szynki.

2. Mięso obtoczyć w mące pszennej. Na dużej patelni, na 2 łyżkach oleju obsmażyć mięso, aż się zarumieni.

3. Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać. Cebulę dodać do mięsa i chwile podsmażyć, następnie dodać czosnek. Smażyć około minutę.

4. Dodać pokroją w plasterki marchewkę, majeranek. Wszystko zalać gorącą wodą lub gorącym bulionem warzywnym, tak aby przykryć wszystkie składniki. Dusić wszystko pod przykryciem, aż do miękkości mięsa, około godzinę.

5. Doprawić solą, pieprzem. Sos zagęścić mąką z wodą (łyżeczka mąki i kilka łyżek gorącej wody). Zagotować.

6. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Bitki wieprzowe można podać z gotowanymi ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą. Ja podałam mięso z koperkowymi kopytkami.


Składniki na koperkowe kopytka:
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • płaska łyżeczka soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
Ilość użytej mąki, może ulec modyfikacji, w zależności od odmiany użytych ziemniaków. Im bardziej mączyste są ziemniaki, tym mniej mąki trzeba użyć. duży pęczek koperku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i ostudzić. 

2. Na stolnicy, do ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę oraz drobno posiekany koperek. Wyrobić na gładkie ciasto. 

3.  Ciasto podzielić na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy, uformować z każdej części wąski wałek.  Następnie pociąć na kawałki.

4. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżki oleju. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię, gotować około 5 minut na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz