niedziela, 4 marca 2018

Czekoladowe ciasto z tartymi jabłkami

ciasto z jabłkami

Żeby ciasto nie było suche, można dodać cukinię lub jabłka. Stanowią one dodatkowe słodziwo lub naturalny regulator kwasowości. Dodatkowo stanowią źródło witamin i minerałów. Smak jabłek jest praktycznie niewyczuwalny, ponieważ ciasto jest bardzo intensywnie czekoladowe. Jego zadaniem jest dodać wilgotności. Dodatkowo to fajny sposób na pozbycie się zalegających w domu jabłek. 


Składniki:
  • 120 g miękkiego masła,
  • 250 g cukru drobnego do wypieków,
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jajka (jeżeli mniejsze to 3),
  • pół szklanki gęstej śmietany (12% lub 18%),
  • szczypta soli,
  • 60 g kakao,
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 szklanki jabłek startych na grubych oczkach (ok 250g),

Sposób przygotowania:

1. Masło dobrze zmiksować mikserem, aż będzie puszyste, stopniowo, cienką stróżką dodawać olej i nadal miksować. 

2. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i zmiksować. 

3. Jajka dodawać pojedynczo miksując. 

4. Dodać mąkę (wcześniej można ją przesiać) na przemian ze śmietaną miksując. 

5. Następnie kakao i kawę rozpuszczalną i zmiksować. 

6. Następnie dodać tarte jabłka, oraz posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.

7. Ciasto przełożyć do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy o wymiarach: 23 cm x 30 cm.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się nie klei. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz