piątek, 13 kwietnia 2018

Sos chrzanowy do mięsa, jajek i kanapek

sos do mięs


Uniwersalny sos chrzanowy. Szybki w wykonaniu, pyszny kremowy sos chrzanowy. Można go użyć zarówno do kanapek, do mięs, kotletów czy jajek.

Składniki:
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 
  • 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • sól
  • pieprz biały
Sposób przygotowania:

1. Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać łyżkę mąki i chwilę podsmażyć. 

2. Wlać bulion i dokładnie wymieszać. 

3. Dodać serek śmietankowy, śmietanę i chrzan. Zagotować, jak sos zgęstnieje doprawić solą i białym pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz