Składniki:
- 100 g boczku parzonego lub wędzonego
- 500 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 3 plasterki żółtego sera
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- ulubiony makaron
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Dodać pieczarki i oprószyć solą. Dusić pod przykryciem, aż pieczarki puszczą nadmiar wody. Zestawić z ognia.
2. Boczek pokroić w kostkę lub drobne plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
3. Na drugiej, suchej patelni podsmażyć boczek. Następnie dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć już tylko maksymalne 2 minuty, aby czosnek się nie przypalił.
4. Dodać podduszone wcześniej pieczarki. Wymieszać.
5. Dodać śmietanę oraz drobno pokrojony ser oraz zioła. Gotować, aż ser się rozpuści a sos będzie miał kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.
6. Jeżeli sos będzie za rzadki można dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej, rozmieszanej z niewielką ilości wody, lub więcej sera.
7. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz