czwartek, 28 czerwca 2018

Makaron z boczkiem w sosie serowym z gorgonzolą i mascarpone

boczek z gorgonzolą

Chrupiący boczek i ser to obłędne połączenie, choć niestety kaloryczne. Jednak czasami można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Ser gorgonzola świetnie komponuje się z boczkiem, a dzięki dodatkowi mascarpone i śmietany danie nabiera aksamitnej konsystencji i delikatniejszego smaku. Nawet jeżeli ktoś nie jest wielkim fanem serów pleśniowych to w tym daniu będzie smakowało.  Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i mało pracochłonne, więc nawet po ciężkim dniu w pracy można je zrobić.

Składniki:
  • 200 g cienkich plastrów boczku parzonego lub wędzonego
  • 150 g sera gorgonzola 
  • 120 g sera mascarpone
  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • pieprz czarny mielony
  • sól 
  • 500 g ulubionego makaronu np. kolorowe rurki 

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na suchej patelni, aż nadmiar tłuszczu się wytopi a boczek ładnie się zarumieni. 

2. Dodać ser gorgonzola, mascarpone i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż kawałki sera się rozpuszczą, a sos przybierze gładką konsystencję. 

3. Doprawić świeżo mielonym, czarnym pieprzem oraz solą (z solą ostrożnie bo boczek zazwyczaj jest słony).

4. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Wierzch posypać tartym parmezanem. 

Zobacz także: 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz