Jeżeli boczek zostanie dodany do całości dania, podczas smażenia, to dużo tego smaku jest wchłaniane przez resztę składników. Osobno usmażony i dodany na koniec, gwarantuje bardzo intensywny aromat i smak. Wystarczy jego nawet niewielka ilość, aby zaspokoić mięsnych smakoszy. Niestety danie to, nie jest dietetyczne. Boczek i śmietana to połączenia bardzo pyszne, ale niestety ciężkie do strawienia. Jednak czasami fajnie jest zrobić sobie coś mniej zdrowego i obłędnie pysznego. Sos ten idealnie nadaje się do makaronu, kasz, kopytek, gnocchi, a nawet ryżu.
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany 30%
- 1 spora gałązka świeżego lubczyku
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz czarny
- 100 g cienkich plastrów boczku parzonego lub wędzonego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
2. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Smażyć chwilkę, uważając aby czosnek się nie przypalił.
3. Dodać pieczarki, lekko je posolić, dodać gałązkę lubczyku w całości. Smażyć, aż pieczarki puszczą nadmiar wody, i woda ta odparuje.
4. Wyłowić gałązkę lubczyku. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
5. Na suchej patelni, usmażyć boczek. Można go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub kostkę.
6. Gotowe danie posypać chrupiącymi plasterkami boczku. Smacznego!
3. Dodać pieczarki, lekko je posolić, dodać gałązkę lubczyku w całości. Smażyć, aż pieczarki puszczą nadmiar wody, i woda ta odparuje.
4. Wyłowić gałązkę lubczyku. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
5. Na suchej patelni, usmażyć boczek. Można go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub kostkę.
6. Gotowe danie posypać chrupiącymi plasterkami boczku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz