niedziela, 10 czerwca 2018

Sos pieczarkowy z ziołami i chrupiącymi plastrami bekonu

sos z bekonem

Jeżeli boczek zostanie dodany do całości dania, podczas smażenia, to dużo tego smaku jest wchłaniane przez resztę składników. Osobno usmażony i dodany na koniec, gwarantuje bardzo intensywny aromat i smak. Wystarczy jego nawet niewielka ilość, aby zaspokoić mięsnych smakoszy. Niestety danie to, nie jest dietetyczne. Boczek i śmietana  to połączenia bardzo pyszne, ale niestety ciężkie do strawienia. Jednak czasami fajnie jest zrobić sobie coś mniej zdrowego i obłędnie pysznego. Sos ten idealnie nadaje się do makaronu, kasz, kopytek, gnocchi, a nawet ryżu. 

Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 spora gałązka świeżego lubczyku 
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz czarny
  • 100 g cienkich plastrów boczku parzonego lub wędzonego
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. 

2. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Smażyć chwilkę, uważając aby czosnek się nie przypalił.

3. Dodać pieczarki, lekko je posolić, dodać gałązkę lubczyku w całości. Smażyć, aż pieczarki puszczą nadmiar wody, i woda ta odparuje.

4. Wyłowić gałązkę lubczyku. Dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.

5. Na suchej patelni, usmażyć boczek. Można go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub kostkę.

6. Gotowe danie posypać chrupiącymi plasterkami boczku. Smacznego!

makaron z boczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz