Ravioli jest potrawą kuchni włoskiej. Najczęściej robi się je ze szpinakiem, w połączeniu z serem ricotta lub mięsne. Ja postanowiłam zrobić je ze szpinakiem i serem mozzarella. Cechą charakterystyczną ravioli jest kwadratowy kształt i ząbkowane brzegi. Aby wykonać tradycyjne ciasto na ravioli, najlepiej jest mieć w domu maszynkę do makaronu. Wtedy można uzyskać idealne cieniutkie płaty ciasta. Tradycyjnie ciężko jest tak idealnie rozwałkować ciasto, chyba że macie dużo siły w rękach, lub możecie poprosić o pomoc jakiegoś mężczyznę. W przeciwnym razie proponuję zrobić z tradycyjnego przepisu na pierogi, który znajdziecie tutaj: pierogi.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki ciepłej wody
Składniki na farsz:
- szpinak mrożony 500 g
- 150 g sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać aż masa będzie gładka i elastyczna. Ostawić i przykryć wilgotną ściereczką, aby odpoczęło.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na patelni roztopić masło. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż szpinak odmarznie. Następnie smażyć na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
4. Dodać pokruszoną w dłoniach mozzarellę i wymieszać.
5. Ciasto podzielić na kilka części. Dwa płaty cieniutko rozwałkować. Nakładać po łyżeczce farszu w kilkucentymetrowych odstępach. Przykryć drugą częścią ciasta. Łączenia można wcześniej zwilżyć wodą za pomocą pędzelka. Nożykiem lub formą do ravioli podzielić na kwadraciki.
6. W dużym garnku zagotować wodą ze szczyptą soli i łyżką oleju. Wrzucić ravioli. W zależności od grubości ciasta, gotować kilka minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz