Bardzo soczyste filety z kurczaka. Sos z cytryny sprawił, że mięso stało się kruche, a dzięki przyprawom, bardzo aromatyczne. Intensywnie wyczuwalny rozmaryn i czerwona papryka. Na gorąco, filety z kurczaka można zjeść do obiadu. Na zimno można wykorzystać na kanapki, lub do sałatki. Naprawdę polecam, ponieważ w odróżnieniu do schabu, filety z kurczaka przygotowuje się o wiele szybciej. Ponadto taki sposób podania kurczaka jest idealny dla osób na diecie, ponieważ z kurczaka wytapia się tłuszcz.
Składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (łącznie ok. 600-700g)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- rękaw do pieczenia mięsa
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierem ręcznikowym. Usunąć błonki i ewentualne chrząstki.
2. W małej miseczce zrobić marynatę: dodać oliwę z oliwek, słodką mieloną paprykę, pieprz czarny, sól, sok z cytryny, ocet, miód, drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), 1 gałązkę rozmarynu (same listki). Dokładnie wymieszać.
3. Marynatą natrzeć mięso. Mięso zabezpieczyć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
4. Mięso przenieść do rękawa do pieczenia. Dodać kolejną gałązkę rozmarynu w całości oraz łyżkę masła. Rękaw zamknąć z dwóch stron. Folię nakłuć w 3-4 miejscach, aby tworząca się para mogła wyjść.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez 30 minut. Jeżeli macie termometr do mięsa, to możecie monitorować temperaturę mięsa w środku. Mięso powinno mieć ok. 85 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz