czwartek, 7 czerwca 2018

Filety z kurczaka pieczone w rozmarynie


Bardzo soczyste filety z kurczaka. Sos z cytryny sprawił, że mięso stało się kruche, a dzięki przyprawom, bardzo aromatyczne. Intensywnie wyczuwalny rozmaryn i czerwona papryka. Na gorąco, filety z kurczaka można zjeść do obiadu. Na zimno można wykorzystać na kanapki, lub do sałatki. Naprawdę polecam, ponieważ w odróżnieniu do schabu, filety z kurczaka przygotowuje się o wiele szybciej. Ponadto taki sposób podania kurczaka jest idealny dla osób na diecie, ponieważ  z kurczaka wytapia się tłuszcz. 

Składniki:
  • 3 filety z piersi kurczaka (łącznie ok. 600-700g)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • rękaw do pieczenia mięsa

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierem ręcznikowym. Usunąć błonki i ewentualne chrząstki. 

2. W małej miseczce zrobić marynatę: dodać oliwę z oliwek, słodką mieloną paprykę, pieprz czarny, sól, sok z cytryny, ocet, miód, drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), 1 gałązkę rozmarynu (same listki). Dokładnie wymieszać.

3. Marynatą natrzeć mięso. Mięso zabezpieczyć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. 











4. Mięso przenieść do rękawa do pieczenia. Dodać kolejną gałązkę rozmarynu w całości oraz łyżkę masła. Rękaw zamknąć z dwóch stron. Folię nakłuć w 3-4 miejscach, aby tworząca się para mogła wyjść. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez 30 minut. Jeżeli macie termometr do mięsa, to możecie monitorować temperaturę mięsa w środku. Mięso powinno mieć ok. 85 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz