Bardzo soczysta, pyszna, intensywnie doprawiona pierś z kurczaka. Do tego lekko pikantna. Świetnie sprawdziła się na śniadaniowe kanapki. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i po prostu pycha!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
+ dodatkowo rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierem ręcznikowym. Oczyścić z chrząstek i błonek.
2. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Dokładnie natrzeć nią mięso.
3. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
4. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć, a folię w kilku miejscach ponakłówać, aby tworząca para mogła wychodzić.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz