piątek, 8 lutego 2019

Pieczone filety gyros

pieczone filety kurczaka

pieczony kurczak

Bardzo soczysta, pyszna, intensywnie doprawiona pierś z kurczaka. Do tego lekko pikantna. Świetnie sprawdziła się na śniadaniowe kanapki. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i po prostu pycha! 

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
+ dodatkowo rękaw do pieczenia


Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierem ręcznikowym. Oczyścić z chrząstek i błonek. 

2. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Dokładnie natrzeć nią mięso. 

3. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. 

4. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć, a folię w kilku miejscach ponakłówać, aby tworząca para mogła wychodzić. 

5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz