Przepis na klasyczny hummus, jest już na moim blogu, jednak gdy po raz kolejny go robiłam, zmieniłam proporcje składników. Wyszedł rewelacyjny, gładki, aksamitny. Zdecydowanie najlepszy! Dlatego postanowiłam na nowo podzielić się z wami przepisem. Szybki i prosty :)
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy 425 ml (265 g po odsączeniu)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pasty Tahini
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1-3 łyżki zimnej wody
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
- szczypta kuminu
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Przenieść do misy od blendera.
2. Dodać obrany ząbek czosnku, oliwę z oliwek, pastę Tahini, sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę.
3. Doprawić solą, pierzem i szczyptę kuminu. Zmiksować.
4. Gotowy hummus przełożyć do miseczki i skroplić oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz