środa, 17 maja 2017

Korzenne ciasto z konfiturą



Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 0,5 łyżeczki kardamonu,
  • 0,5 szklanki oleju (ja używam rzepakowego),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki konfitury (różana lub wiśniowa),

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, soda oczyszczona, cynamon, imbir, kardamon. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, mleko, jajko, konfiturę. Suche składniki przenieść do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wymieszać łyżką. 

Przepis jest na małą blaszkę, o wymiarach ok.  20 x 20 cm. Wysmarować ją tłuszczem (może być masło) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 minut.  

Po wystudzeniu ciasto polałam lukrem różanym : 3 łyżki wody różanej zmieszać z ok. 100 g cukru pudru. Posypałam także bakaliami (posiekane orzechy, suszone owoce).




Pomysł na to ciasto znalazłam tutaj: Aromatyczne ciasto kakaowe z konfiturą różaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz