Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2,5 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 0,5 łyżeczki kardamonu,
- 0,5 szklanki oleju (ja używam rzepakowego),
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 4 łyżki konfitury (różana lub wiśniowa),
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, soda oczyszczona, cynamon, imbir, kardamon. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, mleko, jajko, konfiturę. Suche składniki przenieść do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wymieszać łyżką.
Przepis jest na małą blaszkę, o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Wysmarować ją tłuszczem (może być masło) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 minut.
Po wystudzeniu ciasto polałam lukrem różanym : 3 łyżki wody różanej zmieszać z ok. 100 g cukru pudru. Posypałam także bakaliami (posiekane orzechy, suszone owoce).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz