środa, 17 maja 2017

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

makaron z kurczakiem


Składniki:

  • pierś z kurczaka (jedna podwójna),
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 
  • oliwa lub olej,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 1 opakowanie makaronu kokardki lub inny ulubiony,

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierem ręcznikowym, pokroić w kostkę. Dodać paprykę słodką i ostrą, trochę soli i pieprzu, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki oliwy. Dokładnie wymieszać. Jeżeli macie czas to mięso odstawić do lodówki na godzinę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso przez kilka minut do zarumienienia. Na  drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju lub oliwy, dodać szpinak, smażyć do całkowitego rozmrożenia na małym ogniu.  Do usmażonego kurczaka dodać szpinak. Wymieszać do połączenia składników. Jeszcze chwilę podsmażyć. W tym czasie  doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz