poniedziałek, 1 maja 2017

Ciasto Pina colada

pina colada


Przepisów na to ciasto jest wiele, ale ten smakuje mi najbardziej. Przepis na biszkopt różni się od innych znanych mi przepisów. Na początku nieufnie do niego podeszłam, ale okazał się świetny! Teraz ten przepis na biszkopt stosuję do wielu innych ciast, z kremami, owocami i galaretkami. Nie jest suchy, za to jest bardzo delikatny i puszysty. 

Biszkopt:
  • 4 jajka rozm L,
  • 100g cukru,
  • 120g mąki tortowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (tak, że jak odwrócimy miskę do góry dnem, to piana nie wyleci). Następnie dodawać po łyżce cukier, intensywnie miksując po każdej dodanej łyżce, aż cukier się rozpuści. To bardzo ważne aby przyłożyć się do tego ubijania i poświecić stosownie dużo czasu. Od tego zależy jakość upieczonego biszkoptu. Następnie dodawać pojedynczo żółtka (po każdym miksować min 30 sekund). Dodać olej, mleko i sok z cytryny, wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać przesiana mąkę, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać aromat waniliowy i wymieszać łyżką.  
Ciasto wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach: ok. 23 cm x 30 cm. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-25 min. Ciasto się zarumieni. Można też sprawdzić drewnianym patyczkiem. Ciasto po przestudzeniu wyłożyć z blaszki.

Beza kokosowa:
  • 4 białka, 
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 150-200 g wiórków kokosowych 
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, po łyżce i ubijać do całkowitego rozpuszczenia. Tutaj tak jak w przypadku biszkoptu nie szczędzimy czasu na ubijanie. Im solidniej ubita piana tym większe prawdopodobieństwo, że nie klapnie po upieczeniu. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki i wymieszać łyżką. 
Masę kokosową wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ta sama w której był pieczony biszkopt). Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut. Całkowicie wystudzić.

Krem: 
  • 1 duża puszka ananasa,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 200g masła,
Ananasa dobrze odcedzić i odcisnąć, pokroić w drobną kostkę. Syrop z ananasa (powinna być szklanka), jeżeli będzie mniej to dodać wody, tak aby była szklanka. Przenieść do garnuszka i zagotować z cukrem. Mleko zmiksować z proszkiem budyniowym, dodać żółtka, zmiksować. Całość wlać do garnka z syropem ananasowym. Intensywnie mieszać, aż do zgęstnienia, następnie zdjąć z ognia. Wystudzić. 
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować. Dodawać po łyżce masę budyniową, cały czas ubijając mikserem. Następnie dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką. 

Biszkopt lekko nasączyć likierem Pina colada. 

Na biszkopt wyłożyć krem, a na krem placek kokosowy. Lekko docisnąć. 

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przed podaniem. 

Smacznego!


Źródło: Arabeska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz