Rogaliki wykonałam korzystając z przepisu Ewy Wachowicz rogaliki i wyszły super. Odrobinkę go zmodyfikowałam. Teraz często je robię i zawsze wychodzą. Jako nadzienia najlepiej użyć marmolady twardej. Ja używałam wieloowocowej i owocowo-różanej. Raz robiłam z domową konfiturą, wyszły pyszne, ale część nadzienia wypłynęło podczas pieczenia.
Składniki:
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki śmietany 18% kwaśnej
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- marmolada twarda
Wykonanie:
Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać pokruszone na kawałeczki drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem na małe kawałeczki. Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto. zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i pociąć na trójkąty. W każdym umieść niewielką ilość marmolady i zawinąć rogalik. Ułożyć rogaliki na wysmarowanej masłem blaszce. Rogaliki można na wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 minut (na złoty kolor).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz