środa, 17 maja 2017

Faszerowane ziemniaki z boczkiem

nadziewane ziemniaki

nadziewane ziemniaki

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki,
  • 100 g boczku,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 100 g śmietankowego serka (Philadelphia),
  • 1 cebula, 
  • sól, pieprz,
  • świeży koperek,

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Gotować w garnku z wodą aż będą miękkie (ale nie rozgotowane). Po przestudzeniu  ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć za pomocą łyżeczki (zostawiając boki ok 1 cm grubości). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojony w cienkie paseczki boczek. Smażyć do zarumieniania. Miąższ przełożyć do miski, dodać śmietanę, serek, boczek z cebulą. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według upodobań. Wydrążone połówki ziemniaków wypełnić farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy. Piec je w 180 stopniach przez ok 20-30 minut. Podawać z sosem czosnkowym i świeżo posiekanym koperkiem. 

sos czosnkowy: 
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz

można też wkroić pół pęczka koperku i wtedy będzie sos czosnkowo - koperkowy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz