Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 100 g boczku,
- 100 ml śmietany 30%,
- 100 g śmietankowego serka (Philadelphia),
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- świeży koperek,
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Gotować w garnku z wodą aż będą miękkie (ale nie rozgotowane). Po przestudzeniu ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć za pomocą łyżeczki (zostawiając boki ok 1 cm grubości). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojony w cienkie paseczki boczek. Smażyć do zarumieniania. Miąższ przełożyć do miski, dodać śmietanę, serek, boczek z cebulą. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według upodobań. Wydrążone połówki ziemniaków wypełnić farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy. Piec je w 180 stopniach przez ok 20-30 minut. Podawać z sosem czosnkowym i świeżo posiekanym koperkiem.
sos czosnkowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz
można też wkroić pół pęczka koperku i wtedy będzie sos czosnkowo - koperkowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz