Przepis na to ciasto podesłała mi mama. Gdzieś znalazła przepis, ciasto wyszło pyszne, więc się podzieliła. Sposób wykonania jest bardzo zaskakujący i nieco bałam się je robić. Jednak ryzyko się opłacało bo ciasto wyszło super!
Składniki:
- 115 g miękkiego masła,
- 250 g cukru drobnego do wypieków,
- pół szklanki oleju (ja używam rzepakowego),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka sody,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 duże jajka (jeżeli mniejsze to 3),
- pół szklanki gęstej śmietany (12% lub 18%),
- szczypta soli,
- 300 g mąki tortowej,
- 60 g kakao,
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach (ok 300g),
Wykonanie:
- Masło dobrze zmiksować mikserem, aż będzie puszyste, stopniowo, cienką stróżką dodawać olej i nadal miksować.
- Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i zmiksować.
- Jajka dodawać pojedynczo miksując.
- Dodać mąkę (wcześniej można ją przesiać) na przemian ze śmietaną miksując.
- Następnie kakao i kawę rozpuszczalną i zmiksować.
- Teraz dodać tartą cukinię oraz posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz