wtorek, 26 września 2017

Pudding z chia i mlekiem kokosowym

pudding z mlekiem kokodowym


Inspiracją do zrobienia puddingu z chia w taki sposób, był przepis Marty Dymek znaleziony na Jadłonomia.


Składniki:

  • 2 płaskie łyżki chia
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 50 ml  zwykłego mleka (lub więcej roślinnego)
  • 2 łyżeczki miodu
  • kilka kropli aromatu waniliowego 
  • garść malin i jeżyn

Sposób przygotowania puddingu:

1. Do miseczki wsypać 2 płaskie łyżki stołowe nasion chia.

2. Dodać mleko kokosowe, zwykłe mleko krowie, 2 łyżeczki miodu. Dokładnie wymieszać.

3. Dodać kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego. Wymieszać.

4. Pozostawić w lodówce na kilka godzin (może być na noc). Jeżeli po napęcznieniu będzie zbyt gęste można dodać jeszcze mleka.

5. Pudding podawać ze świeżymi owocami i listkami mięty.



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz