niedziela, 10 czerwca 2018

Czekoladowe ciasto z truskawkami



Wcześniej robiłam już podobne ciasto z bananami, jabłkami oraz cukinią. Teraz prezentuję wersję z truskawkami. Rodzaj użytych owoców, na prawdę wiele zmienia. Niby reszta składników taka sama, a ciasto smakuje zupełnie inaczej. Wersja z truskawkami to jedna z moich ulubionych. Ciasto jest bardzo intensywnie czekoladowe. Do tego nie jest przesadnie słodkie. Dzięki temu mona go dużo zjeść :).

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka rozm. L
  • 120 g czekolady deserowej
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 160 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 200 g truskawek + truskawki do dekoracji

Czekoladowa polewa:
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 20 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki  mleka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wymieszać. Przesiać.

2. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. 

3. W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło i od razu zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kostki. Odstawić na chwilę, a następnie wymieszać do rozpuszczenia.

4. Porcjami dodawać letnią masę czekoladową do ubitej masy z jajek. Ubić mikserem do połączenia składników. 

5. Dodać aromat waniliowy i wymieszać mikserem.

6. Dodawać porcjami przesianą mąkę, wraz z innymi składnikami oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką. 

7. Dodać pokrojone na połówki truskawki. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki lub łopatki.

8. Ciasto wylać na tortownicę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. 

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Patyczek nie powinien się kleić. 

Polewa: 
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z mlekiem. Zdjąć z ognia dodać czekoladę połamaną na kostki. Odstawić na chwilę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Polewa powinna mieć jednolitą konsystencję. 

Wystudzone ciasto polać czekoladową polewą i udekorować truskawkami. 

Smacznego!

Zobacz także:












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz