poniedziałek, 25 czerwca 2018

Ravioli ze szpinakiem i mozzarellą

ravioli

Ravioli jest potrawą kuchni włoskiej. Najczęściej robi się je ze szpinakiem, w połączeniu z serem ricotta lub mięsne. Ja postanowiłam zrobić je ze szpinakiem i serem mozzarella. Cechą charakterystyczną ravioli jest kwadratowy kształt i ząbkowane brzegi. Aby wykonać tradycyjne ciasto na ravioli, najlepiej jest mieć w domu maszynkę do makaronu. Wtedy można uzyskać idealne cieniutkie płaty ciasta. Tradycyjnie ciężko jest tak idealnie rozwałkować ciasto, chyba że macie dużo siły w rękach, lub możecie poprosić o pomoc jakiegoś mężczyznę. W przeciwnym razie proponuję zrobić z tradycyjnego przepisu na pierogi, który znajdziecie tutaj: pierogi

Składniki na ciasto: 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2  jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
Składniki na farsz:
  • szpinak mrożony 500 g
  • 150 g sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać aż masa będzie gładka i elastyczna. Ostawić i przykryć wilgotną ściereczką, aby odpoczęło. 

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

3. Na patelni roztopić masło. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż szpinak odmarznie. Następnie smażyć na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wystudzić. 

4. Dodać pokruszoną w dłoniach mozzarellę i wymieszać. 

5. Ciasto podzielić na kilka części. Dwa płaty cieniutko rozwałkować. Nakładać po łyżeczce farszu w kilkucentymetrowych odstępach. Przykryć drugą częścią ciasta. Łączenia można wcześniej zwilżyć wodą za pomocą pędzelka. Nożykiem lub formą do ravioli podzielić na kwadraciki. 

6. W dużym garnku zagotować wodą ze szczyptą soli i łyżką oleju. Wrzucić ravioli. W zależności od grubości ciasta, gotować kilka minut od wypłynięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz