niedziela, 17 czerwca 2018

Ciasto z musem truskawkowym i polewą kokosową

ciasto z truskawkami

Ciasto kokosowe

Początkowo nie miałam przekonania do wykonania ciasta w ten sposób. Jednak pomysł z polewą kokosową, okazał się rewelacyjny. Ciasto wyszło delikatnie wilgotne, intensywnie truskawkowe i jeszcze dodatkowo kokosowe. Wszyscy domownicy byli naprawdę zachwyceni. Połączenie truskawek i kokosa jest świetne. Jeżeli jednak, ktoś nie jest fanem kokosa, to można zrobić inną polewę owocową np. truskawkową, lub podać ciasto z bitą śmietaną. 


Składniki na biszkopt: (tortownica o średnicy 24 cm):
  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
Składniki na mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki cukru
Składniki na polewę kokosową:
  • 200 g mleka kokosowego
  • 150 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki likieru Pina colada lub likieru kokosowego
+ 1/2 szklanki likieru do nasączenia biszkoptu (można to zastąpić nasączając biszkopt wodą z cytryną i cukrem)
+ truskawki do dekoracji


Sposób przygotowania:


Biszkopt:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

2. Następnie dodawać cukier porcjami po 1-2 łyżce, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.

3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.

4. Dodać 2 łyżeczki soku z cytryny i chwilę miksować.

5. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką.

6. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.

7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm,  lub blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.

8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Jak kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.

Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.

Mus truskawkowy:

Truskawki przełożyć do małego garnuszka, dodać cukier. Zagotować. Chwilę pogotować na małym ogniu, aby truskawki puściły sok. Zestawić z ognia i wsypać 1 galaretkę truskawkową w proszku. Dokładnie wymieszać.  Zmiksować blenderem na gładki mus. Ostudzić. Następnie włożyć do lodówki i sprawdzać co jakiś jego konsystencję. Mus musi być lekko tężejący, ale jeszcze płynny, aby dało się go wyłożyć na biszkopt.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę zwilżyć likierem pina colada lub kokosowym. Następnie wyłożyć warstwę musu truskawkowego i przykryć go drugą połową biszkoptu. Zwilżyć likierem. Włożyć do lodówki. 

Polewa koksowa:

Schłodzone mleko kokosowe, ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować na gładki krem. Dodać 2 łyżki likieru oraz wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Przed wylaniem polewy na ciasto schłodzić ją w lodówce. Ja ciasto przygotowywałam wieczorem, a polewą udekorowałam ciasto dopiero rano.   


Zobacz także:














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz