wtorek, 12 marca 2019

Zupa pieczarkowo-kalafiorowa

zupa jarzynowa

zupa z pieczarkami

Zupa jarzynowa z pieczarkami i kalafiorem. Wprawdzie o tej porze roku kalafior nie jest polski, ani też tani, to jednak się skusiłam i wyszła bardzo pyszna zupa. Lekka, a jednocześnie też treściwa. Po prostu pycha :) Już nie mogę doczekać się letnich, pełnych smaku warzyw.

Składniki:
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 główki kalafiora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • mały por
  • 2 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 1,5 litra wody
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku ogrodowego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki tymianku, estragonu 

Sposób przygotowania:

1.  Pieczarki oczyścić i pokroić w dosyć grubą kostkę. Na patelni na maśle, na dosyć dużym ogniu, krótko podsmażyć pieczarki z tymiankiem i estragonem, aby się zarumieniły. Dzięki temu zupa będzie bardziej aromatyczna, a pieczarki pozostaną jędrne.

2. Marchew i  korzeń pietruszki obrać i pokroić w słupki. Seler obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 

3. Do garnka wlać 1,5 litra wody. Włożyć marchew, korzeń pietruszki, por, seler w kawałku, ziemniaki oraz pieczarki. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk ogrodowy i kilka gałązek natki pietruszki. Całość gotować, aż warzywa będą al dente, 

4. Dodać podzielony na różyczki kalafior. Gotować jeszcze ok. 10 minut do miękkości warzyw. 

5. Doprawić solą i pieprzem czarnym. Podawać ze świeżą, posiekaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz