sobota, 16 marca 2019

Sernik z brzoskwiniami

sernik

sernik

Już kolejny raz robię ten sernik z brzoskwiniami, za każdym razem rozchodzi się w mig. Tym razem udało mi się sfotografować. Bardzo pyszny, klasyczny sernik z brzoskwiniami.

Ciasto kruche:
  • 360 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka rozm. L
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • szczypta soli
Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 120 g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Piana z białek:
  • 4 białka rozm. L
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
dodatkowo 1 duża puszka brzoskwiń


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier puder i żółtka. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedna odrobinę większa niż druga. Zawinąć w folię spożywczą. Większą część włożyć do lodówki. Mniejszą do zamrażalnika. 

2. Dno blachy o wymiarach 23x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wykleić nim dno blachy. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, aby ciasto równo się piekło. Podpiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. 

3. 120 g masła o temp. pokojowej utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodać proszek budyniowy oraz porcjami twaróg. Zmiksować. Twarogową masę wylać na lekko przestudzone, podpieczone kruche ciasto.

4. Na masę twarogową wyłożyć odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Lekko je przyklepać. 

5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując, aż do wykończenia cukru. Gotową pianę wyłożyć na masę twarogową. 

6. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć równomiernie na całej pianie. 

7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec ok. 60 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz