niedziela, 10 marca 2019

Mus truskawkowo-bananowy

mus

deser z musem

Pyszny i fantastycznie puszysty deser z musu truskawkowo- bananowego i herbatników. 

Składniki (porcja na 2 osoby):
  • 40 g herbatników
  • 2 łyżeczki miodu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 g truskawek (świeże lub mrożone) 
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 banan
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki wraz z miodem rozdrobnić w blenderze. Wyłożyć dno dwóch miseczek lub szklanek do deserków. 

2. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić. 

3. Truskawki gotować w małym garneczku, aż puszczą sok. Zdjąć z ognia. Dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Wymieszać. Całość dokładnie zblendować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej chłodny mus truskawkowy włożyć jeszcze na kilkanaście minut do lodówki. 

4. Zimną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywny krem. Dodać rozdrobnionego widelcem banana oraz zimny mus truskawkowy. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ewentualnie dosłodzić jeżeli będzie taka potrzeba.

5.  Gotowy mus wyłożyć na przygotowane wcześniej herbatniki. Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.

Gotowy deser udekorować wiórkami czekoladowymi i herbatnikami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz