piątek, 8 marca 2019

Kanapka z pieczonym kurczakiem

pieczony filet

Śniadaniowa, obiadowa lub na kolację. W środku ma pyszne, aromatyczne, intensywnie doprawione filety, zamknięte w chrupiącej, podłużnej bułce. Pomysł na wykorzystanie pieczonych filetów z kurczaka. 

Składniki:
  • bułka pszenna
  • 1/2 pomidora
  • kilka rzodkiewek
  • kilka gałązek szczypiorku
  • pieczony filet z kurczaka
  • sos czosnkowy lub inny ulubiony
Do marynaty 1 podwójnej piersi z kurczaka użyłam: po jednej łyżeczce słodkiej i ostrej, mielonej papryki,  wędzonej mielonej papryki, mielonej kolendry, oregano, zielonej czubrycy,  1/2 łyżeczki soli, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Mięso  natrzeć marynatą, marynować z lodówce kilka godzin, a następnie upiec w rękawie do pieczenia ok. godziny. 

Bułkę pszenną podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 2-3 minuty. Przekroić na pół. Jedną połówkę posmarować ulubionym sosem. Ułożyć kilka plastrów upieczonego fileta z kurczaka, kilka plastrów pomidora i rzodkiewek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Przykryć drugą połówką bułki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz