środa, 13 marca 2019

Pizza bolognese

domowa pizza

Nie przypuszczałam, że pizza z sosem bolońskim tak skradnie moje serce i podniebienie 😍 Miałam obawy, że taka jednolita pizza może być nudna, jednak absolutnie tak się nie stało. Wszyscy stwierdziliśmy, że to najlepsza pizza 💛 Ciasto jest bardzo chrupiące i pyszne. 

Składniki na ciasto (2 pizze): 
  • 400 g mąki pszennej 
  • 30 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 120 ml mleka 
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oleju
Składniki na sos:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400-500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz czarny
ponadto: ser żółty lub mozzarela
kilka pieczarek


Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wymieszać z letnim mlekiem i wodą. Dodać do mąki. Dodać płaską łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 40-60 minut. 

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso, słodką i ostrą paprykę. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. 

3. Zalać passatą pomidorową. Smażyć kilka minut, aż składniki się połączą, a sos się zredukuje. Musi być dosyć gęsty, aby pizza nie zamokła. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Rozwałkować. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

5. Na ciasto wyłożyć kilka łyżek sosu bolognese. Posypać startym serem. Na wierzchu wyłożyć kilka plasterków pieczarek. 

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 20 minut.  Tak samo postąpić z drugą pizzą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz