środa, 9 maja 2018

Krem z zielonych szparagów z mascarpone

szparagi

Sezon na szparagi trwa i postanowiłam to wykorzystać. Zrobiłam bardzo prosty i lekki krem z zielonych szparagów. Idealna wiosenna zupa. Krem smakuje fantastycznie. Dodatek sera mascarpone nie tłumi smaku szparagów, a sprawia że zupa jest jeszcze bardziej kremowa i bardziej zachęca do jedzenia. Do przygotowania zupy, naprawdę nie potrzeba wiele czasu. Szparagów nie trzeba obierać, więc przygotowanie idzie szybko. Oprócz tego, że szparagi są pyszne, to są także bardzo zdrowe. Zawierają bogactwo witamin i minerałów.

Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 średnie ziemniaki
  • 100 g sera mascarpone
  • sól, pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1. Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końcówki. Główki należy odciąć i odłożyć na bok. Są najszlachetniejszą częścią szparagów i będą gotowane osobno. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. 

2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. 

3. Bulion warzywny zagotować, dodać ziemniaki i szparagi. Gotować do miękkości. Blendować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać ser mascarpone i dokładnie wymieszać. 

4. W małym rondelku zagotować niewielką ilość wody z cukrem i szczyptą soli. Wrzucić główki szparagów. Gotować około 2-3 minuty. Odcedzić główki szparagów i przełożyć do miski z zimną wodą. Główki pozostaną lekko chrupiące i świetnie smakują w połączeniu z zupą. 

5. Zupę podawać z główkami szparagów. Aby zupa była bardziej treściwa, można także podawać ją z grzankami lub makaronem risoni. 

Zobacz także:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz