poniedziałek, 21 maja 2018

Pianka z mango na biszkopcie

biszkopt z mango

ciasto z borówką

Wcześniej robiłam ciasta z musem brzoskwiniowym, wiśniowym, a także truskawkowym. Oprócz popularnych owoców można sięgnąć po bardziej egzotyczne. Tym razem postanowiłam wykorzystać mango. Mango jest kapryśnym owocem, raz może być słodki, soczysty i miękki a czasami twardy i mało smaczny. Czasami nawet miękki owoc, potrafi mieć mało smaku. Dlatego postanowiłam wykorzystać mango z puszki. Puszka gwarantuje smak, ponieważ produkowane są w kraju, gdzie są hodowane i są wykorzystywane zawsze dojrzałe owoce. 

Składniki (na blachę o wymiarach 20 x 20 cm):

Biszkopt:
  • 2 jajka rozm. L
  • 40 g cukru drobnego do wypieków
  • 10 g (1 łyżka stołowa) cukru waniliowego (możecie go zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: domowy cukier waniliowy
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Pianka mango:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 puszka mango
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
do zwilżenia biszkoptu:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
+ do dekoracji 100 g borówki amerykańskiej lub truskawek


Sposób przygotowania:

Biszkopt: 

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki. 

2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund. 

3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką. 

4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszają szpatułką lub łyżką. 

5. Dno blachy o wymiarach 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez 15-20 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Patyczek powinien być suchy. 

Pianka z mango:

1.  Puszkę z mango, wraz z syropem, przełożyć do małego garnuszka. A kawałek mango odłożyć do dekoracji. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę cytrynową (suchy proszek). Mieszać do rozpuszczenia. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wystudzić i słodzić w lodówce (ma być zimne, ale płynne). 

2. Śmietanę, mascarpone i cukier puder zmiksować na krem. Nie miksować zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Jak tylko krem zgęstnieje, dodać porcjami galaretkę z mango (3-4 porcje). Miksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Wystudzony biszkopt zwilżyć (sokiem z cytryny, wymieszanym z wodą i cukrem).  Wyłożyć pianę z mango. Udekorować odłożonym kawałkiem mango i borówką amerykańską. Świetnie też sprawdzą się truskawki. 

Ciasto schłodzić przed podaniem co najmniej 2 h. Przechowywać w lodówce. 

Zobacz także:














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz