piątek, 11 maja 2018

Hummus paprykowy

hummus

Kolejny przepis na hummus. Wcześniej prezentowałam przepis na hummus klasycznyhummus koperkowy. Na jednym z kanałów widziałam krótką wstawkę, jak przygotowywano hummus. Bardzo spodobał mi się ten przepis. W składnikach żadnej filozofii nie ma, jednak ich proporcje na prawdę wiele zmieniły. Wyszedł przepyszny. Konsystencja świetna i smak także fantastyczny. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. 

Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy około 425 ml (265 g po odsączeniu)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 małej papryczki chili (drugą połowę wykorzystałam do dekoracji) 
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki pasty Tahini
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Przenieść do misy od blendera.

2. Dodać obrany ząbek czosnku, pokrojoną paprykę chili, oliwę z oliwek, pastę Tahini, sok z cytryny, mieloną słodką paprykę. Zmiksować na gładka pastę. 


3. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. 

4. Gotowy hummus skropić oliwą z oliwek oraz udekorować pozostałą papryczka chili. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz