sobota, 26 maja 2018

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce

panierka z parmezanu


Filety z kurczaka w panierce to klasyka. Ja tą klasykę postanowiłam urozmaicić robiąc parmezanową panierkę. Świetna i pyszna odmiana. Warto spróbować, jeżeli znudziły Wam się tradycyjne kotlety i chcecie spróbować nowych smaków. To także idealne danie dla fanów sera. Filety doskonale smakują z włoskim sosem marina, przepis jak go zrobić znajdziecie tutaj: SOS MARINARA. Kurczaka można podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, makaronem lub warzywami. 

Składniki:
  • 500-600 g filetów z piersi kurczaka  (1 podwójna pierś z kurczaka)
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pieprz czarny mielony 
  • sól
  • 2/3 szklanki bułki tartej 
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mleka
  • olej do smażenia 


Sposób przygotowania:

1. Filety z piersi kurczaka umyć w ziemnej wodzie, osuszyć papierem ręcznikowym, następnie oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek. Każdy filet pokroić na ok. 4 części. 

2. Filety oprószyć z każdej strony, słodką mieloną papryką, pieprzem i solą.  

3. W głębszym talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem. W osobnym naczyniu rozbić jajka, dodać mleko i dokładnie rozmieszać. 

4. Filety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. 

5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor (łącznie powinny się smażyć kilkanaście minut, aby nie były surowe w środku). 

Propozycja podania:

kurczak z parmezanem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz