poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Fasolka po bretońsku

tradycyjna fasolka

Wieki nie jadłam fasolki po bretońsku, postanowiłam odświeżyć sobie to danie. Tradycyjna fasolka po bretońsku to często zapominane, a naprawdę pyszne, aromatyczne i sycące danie. 

Składniki:
  • 400 g białej fasoli "Piękny Jaś"
  • 500 g kiełbasy
  • 400-500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • listek laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Fasolę zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Namoczoną fasolę przepłukać bieżącą wodą, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, oraz około łyżeczkę soli. Od zagotowania, gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 1 godzinę i 15 minut. Do miękkości. 

2. Kiełbasę pokroić w kostkę lub w talarki. Podsmażyć na patelni, na łyżce masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażyć. Dodać słodką mieloną paprykę, ostrą paprykę i wędzoną. Wymieszać. Dodać ugotowaną fasolą, wraz z resztą wody, w której się gotowała.

3. Zalać passatą pomidorową. Gotować kilka minut, aż sos nieco się zredukuje, a składniki dobrze połączą. Doprawić jeszcze solą i pieprzem. 

4. Podawać z pieczywem. 


1 komentarz: