środa, 10 kwietnia 2019

Pomidorowy sos z mięsa mielonego z czerwoną fasolą i kukurydzą

sos z fasolą

meksykański sos

Bardzo prosty i szybki do wykonania sos do makaronu. Naprawdę pyszny, a nie potrzeba wiele czasu aby go przygotować. Aromatyczny, lekko ostry pomidorowo - mięsny sos, z dodatkiem fasoli i kukurydzy.

Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1/2 papryczki chili 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • makaron świderki
  • szczypiorek


Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę. Następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. 

2. Dodać mięso mielone, oraz słodką i wędzoną paprykę. Smażyć kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę chili (uwaga, niektóre potrafią być naprawdę ostre!). 

3. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Gotować ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. 

4. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem i posiekanym szczypiorkiem.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz