Kotlety zrobione są z mięsa mielonego z piersi indyka. Ser świetnie komponuje się z tym mięsem i naprawdę jest wyczuwalny w tych kotlecikach. Wykonanie jest bardzo proste i na pewno zasmakuje fanom drobiu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- gałązka lubczyku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 paska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny mielony
- 100 g sera żółtego
- 3 płaskie łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać cebulę, pokrojoną w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, surowe jajko, bułkę tartą, sól, słodką mieloną paprykę i pieprz czarny, najlepiej świeżo mielony.
2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do całości.
3. Mięsną masę dokładnie wymieszać i wyrobić rękoma, aby składniki dobrze się połączyły.
4. Z masy uformować kotlety i każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na niedużej ilości oleju, na złoty kolor z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz