piątek, 19 kwietnia 2019

Kolorowe rogaliki

kolorowe rogaliki

rogaliki

Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe jest już na blogu. Tym razem chciałam pokazać Wam, jak prosto, a bardzo ciekawie można je udekorować. Zastanawiałam się jakie dekoracje wybrać. W związku z tym, że ze świąt zostały mi barwniki spożywcze, postanowiłam je wykorzystać. Zamieniłam klasyczny lukier w kolorowy. 

Składniki: 
  • 50 świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżki śmietany 
  • 500 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania
  • 250 g masła
  • 2 łyżki drobnego cukru 
  • 2 jajka
  • marmolada twarda
  • cukier puder do lukru
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

1. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce. 

2. Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło. Rozdrobnić nożem do masła. Dodać jajka i lekko wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto. 

3. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40-60 minut. 

4. Każdą porcję ciasta rozwałkować, na podsypanym mąką blatem. Podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać łyżeczkę powideł i starannie zwinąć rogalik. 

5. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec 15 minut, na złoty kolor.  Wystudzić. 

6. Do 2 łyżek przegotowanej wody, dodać cukier puder, aż do uzyskania gęstej lśniącej masy. Podzielić na mniejsze porcje, dodać po kilka kropli kolorowych barwników. Udekorować rogaliki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz