czwartek, 5 lipca 2018

Duet truskawkowo-brzoskwiniowy

ciasto z truskawkami

ciasto z brzoskwiniami

Pyszne owocowe ciasto, z warstwą lekkiego, rozpływającego się w ustach kremu. Ciasto proste i dosyć szybkie w wykonaniu. Połączenie truskawek i brzoskwiń jest naprawdę rewelacyjne. Zamiast brzoskwiń, możecie także użyć moreli lub nektarynek. 

Składniki na biszkopt (blaszka 20x20cm):
  • 2 jajka rozm. L
  • 40 g cukru drobnego do wypieków
  • 10 g (1 łyżka stołowa) cukru waniliowego (możecie go zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: domowy cukier waniliowy
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem:
  • 125 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
Warstwa truskawkowa:
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny (10g)
  • 3-4 łyżki cukru
  • kilka łyżek wody
+ 500 g brzoskwiń (mogą być także z puszki
+ galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki.

2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.

3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.

4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszają szpatułką lub łyżką.

5. Dno blachy o wymiarach 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez 15-20 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Patyczek powinien być suchy.

Warstwa truskawkowa:

1. Truskawki przełożyć do niedużego rondelka, dodać cukier. Zagotować. Pogotować kilka minut na małym ogniu, aby truskawki puściły sok. Zdjąć z ognia. 

2. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Odstawić na kilka minut. Żelatyna ładnie się rozpuści. 

3. Rozpuszczoną żelatynę dodać do rondelka z gorącymi truskawkami. Nie gotować. Dokładnie wymieszać i wystudzić. 

4. Włożyć do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. Trzeba co jakiś sprawdzać, aby nie przegapić tego momentu.

Rozpuścić galaretkę brzoskwiniową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Włożyć do lodówki. 

Krem:

Schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksować z serem mascarpone i cukrem pudrem. Krem powinien być gęsty, jednak należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Więc gdy krem tylko zgęstnieje, od razu przestajemy miksować. 

Wystudzony biszkopt przekroić na pół.  Biszkopt jest dosyć cienki i wilgotny dlatego nie ma konieczności nasączania. Jeżeli jednak bardzo chcecie, to można użyć soku z cytryny w połączeniu z cukrem i przegotowaną, chłodną wodą. Na dolną część biszkoptu wyłożyć warstwę truskawek, następnie krem. Na warstwę kremu wyłożyć drugą część biszkoptu. Następnie ułożyć obrane, pokrojone brzoskwinie (lub inne wybrane przez was owoce). Na koniec, na owoce wylać tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Ciasto przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz