wtorek, 29 maja 2018

Kotlety mielone z pieczarkami

kotlety mielone


Warto urozmaicać tradycyjne dania. Dziś postanowiłam do kotletów mielonych dodać pieczarki i więcej ziół. Naprawdę wyszły przepyszne! Dobrze doprawione, aromatyczne, intensywnie wyczuwalne pieczarki. Nie zapominajmy także, że pieczarki to naturalne źródło wit. D, więc warto je przemycać w wielu daniach.  Kotlety można podać z ziemniakami, kaszą, warzywami na parze lub innymi dodatkami. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • natka pietruszki
  • gałązka świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
+ bułka tarta do obtoczenia kotletów
+ olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

2. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki, oprószyć je solą. Smażyć tak długo, aby pieczarki puściły nadmiar wody i żeby ta woda odparowała. Wystudzić.

3. Do mięsa mielonego dodać posikaną natkę pietruszki i posiekane listki lubczyku, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki bułki tartej i surowe jajko. Dokładnie połączyć składniki rękoma. 

4. Dodać pieczarki z cebulką i czosnkiem. Wyrobić masę rękoma i uformować okrągłe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.

5. Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony (łącznie powinny się smażyć kilkanaście minut). Po usmażeniu wyłożyć kotlety na papier ręcznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Zobacz także:












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz