czwartek, 4 października 2018

Zupa buraczkowa

tradycyjna zupa

Tradycyjna zupa buraczkowa z pysznych, słodkich buraków. Idealna na jesienne, chłodne popołudnie. Intensywnie czerwona, naprawdę pyszna, klasyczna zupa. Do tego bardzo zdrowa. Więc jeżeli chcecie wzmocnić organizm, to ta zupa idealnie się sprawdzi. 

Składniki:
  • 450 g (waga obranych i pokrojonych w kostkę buraków)
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • 6-7 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • 2 litry wody 
  • 2 łyżki soku z cytryny
do podania: mleko lub śmietana i świeża natka pietruszki 


Sposób przygotowania:

1. Buraczki po obraniu i pokrojeniu w dosyć drobną kostkę, oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut. To patent mojej babci, aby zupa miała intensywnie głęboki, czerwony kolor. 

2. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. 

3. Do dużego garnka wlać ok 2 litry wody. Wrzucić marchew, pietruszkę, por, kilka gałązek natki pietruszki, lubczyku ogrodowego, kulki czarnego pieprzu, ziele angielskie, listki laurowe, cale ząbki czosnku oraz buraki.  Gotować, aż warzywa będą al dente. Wyłowić ugotowany por i lubczyk.

4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować do miękkości. 

5. Doprawić solą, majerankiem, sokiem z cytryny. 

6. Gotową zupę można zabielić mlekiem lub śmietaną do zup. Podawać ze świeżą, posiekaną natka pietruszki lub koperkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz