wtorek, 9 października 2018

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

jabłecznik

Pyszna szarlotka z dojrzałych, jesiennych jabłek. Jabłka otoczone są pysznym, słodkim karmelem. Do tego nuta cynamonu i kardamonu. Spód szarlotki wyszedł tak kruchy, aż rozpływający się w ustach. Obłędnie pyszne 😍

Przepis na blaszkę o wymiarach 20x20 cm. 

Kruche ciasto:
180 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
szczypta soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g cukru z naturalną wanilią
50 g cukru
140 g zimnego masła

Wsad owocowy:
600 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
2-3 łyżki cukru trzcinowego
10 g cukru z naturalną wanilią

Beza:
2 białka
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
70 g cukru drobnego do wypieków


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cukrem z wanilią. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło oraz żółtka. Zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.

2. Na patelni roztopić masło. Dodać cukier trzcinowy i chwilę smażyć, tworząc karmel. Dodać jabłka, wymieszać. Dodać cynamon, kardamon oraz cukier z wanilią. Smażyć kilka minut.

3. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wykleić nim spód blachy. Całą powierzchnię ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec 15 min.

4. Na ciasto wyłożyć warstwę jabłek i piec kolejne 10 min w tej samej temperaturze. W tym czasie od razu zacząć przygotowywać bezę.

5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, miksując na dużych obrotach, aż do wykończenia cukru. Na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Krótko miksować.

6. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitych białek i piec jeszcze 10-15 min.



2 komentarze: