Dostałam w urodzinowym prezencie książkę Jamie'go Oliver'a 5 składników i w końcu wykorzystałam pierwszy przepis na ciasteczka z polenty. Bardzo szybkie w wykonaniu i naprawdę proste. Coś nowego, pysznego, zachęcam do wypróbowania 😍😍
Składniki na 24 ciasteczka:
100 g zimnego masła
50 g drobnej polenty
150 g mąki samorosnącej (150 g mąki pszennej + ½ łyżeczki sody oczyszczonej + ½ łyżeczki proszku do pieczenia)
100 g drobnego cukru trzcinowego
2 cytryny lub pomarańcze
Sposób przygotowania:
Ciasto robi się bardzo szybko w malakserze, ale spokojnie wyjdzie tez zagniecione ręcznie w misce.
Do malaksera wsypać polentę, pokrojone na kawałki masło, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier, oraz skórkę startą z jednej cytryny. Pulsacyjnie miksować składniki. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny i dalej miksować pulsacyjnie.
Gdy ciasto uformuje się w kulę, podzielić je na małe kulki – 24 sztuki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie, w które zetrzeć skórkę z drugiej cytryny, a także wsypać odrobinę cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz