niedziela, 28 października 2018

Biszkopt z jabłkami z pomarańczą

pomarańczowa szarlotka

szarlotka

Jabłka i pomarańcze to świetne połączenie. Gdy rano postanowiłam zrobić to ciasto, nie spodziewałam się, że wieczorem już całe zniknie!  Dzięki temu, że ciasto nie jest przesadnie słodkie, to naprawdę można go dużo zjeść. Bardzo pyszne i orzeźwiające smaki. Ciasto jest łatwe i przy odpowiedniej organizacji pracy w kuchni, szybkie do wykonania. 

Składniki:
  • 2 jajka rozm. L
  • 40 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • 600 g obranych i pokrojonych jabłek
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżka żelatyny

  • galaretka pomarańczowa
  • 1-2 świeże pomarańcze

Sposób przygotowania:

 1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki.

2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.

3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.

4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszają szpatułką lub łyżką.

5. Dno blachy o wymiarach 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez 15-20 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy. 

6. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. 

7. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przenieść do garneczka. Dodać cukier, cukier z wanilią. Gotować kilka minut, aż jabłka puszczą nadmiar soku.

8. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na chwilę. Następnie dodać do jabłek. Nie gotować. Dokładnie wymieszać, wystudzić. Włożyć do lodówki. 

9. Na biszkopt wyłożyć warstwę tężejących jabłek. Następnie przykryć drugą połówką biszkoptu. 

10. Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę. Galaretkę pomarańczową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzić. 

11. Na wierzchu biszkoptu ułożyć kawałki pomarańczy. Zalać tężejącą galaretką. 


2 komentarze: