Moje pierwsze cannelloni przygotowałam w wersji klasycznej, z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Pyszne, ponadczasowe i zawsze udane smaki. Makaron wyszedł idealnie miękki, a całe danie bardzo pyszne :)
400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
2 łyżki masła
1 jajko
50 g sera żółtego lub mozzarella
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól
pieprz
Sos:
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 duże pomidory malinowe
łyżeczka bazylii, oregano lub ziół prowansalskich
sól pieprz cayenne
2 łyżki oliwy z oliwek
+ makaron cannelloni
+80 g sera mozzarella lub żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Na patelni na maśle, podsmażyć posiekaną cebulę, następnie dodać drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać mięso, słodką mieloną paprykę oraz ostrą mieloną paprykę. Smażyć 10-15 minut, aż mięso będzie gotowe. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
2. Do chłodnego farszu dodać posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko, oraz starty ser. Dokładnie wymieszać.
3. Na patelni na oliwie z oliwek, zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać sparzone ze skórki i pokrojone pomidory, wraz z całym sokiem. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Chwilę smażyć, aż pomidory puszczą sok. Dodać zioła. Zblendować na gładki sos. Sos nie może być zbyt gęsty, gdyż w nim musi ugotować się makaron.
4. Makaron cannelloni wypełnić farszem.
5. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlać cienką warstwę sosu. Następnie ułożyć rurki, najlepiej w jednym rządku, lub maksymalnie w dwóch. Zalać je sosem. Rurki muszą być całkowicie przykryte sosem.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 40 minut. W połowie tego czasu na wierzch posypać ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz