Sposobów na makaron z sosem, jest niezliczona ilość. Tym razem postanowiłam połączyć klasyczne spaghetti bolognese, ze świeżą papryką i cukinią, i wyszło pyszne danie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów
- szczypta chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- makaron spaghetti
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, a następnie przez chwilę podsmażyć czosnek.
2. Dodać mielone mięso, wymieszać. Dodać słodką mieloną paprykę, szczyptę chili, trochę soli i pieprzu. Wymieszać. Smażyć, aż mięso zmieni kolor z różowego na brązowe.
3. Paprykę pokroić w kostkę. Cukinię w półksiężyce, lub nieco mniejsze kawałki. Dodać do zawartości patelni. Dusić pod przykryciem kilka minut.
4. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić twarde środki i pokroić w kostkę. Dodać do całości dania. Wymieszać. Smażyć bez przykrycia, aż pomidory puszczą nadmiar wody i sos nieco się zredukuje po pożądanej konsystencji.
5. Doprawić jeszcze do smaku solą i pierzem.
6. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz