poniedziałek, 8 października 2018

Spaghetti z cukinią

pasta

Sposobów na makaron z sosem, jest niezliczona ilość. Tym razem postanowiłam połączyć klasyczne spaghetti bolognese, ze świeżą papryką i cukinią, i wyszło pyszne danie.    


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów 
  • szczypta chili 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • makaron spaghetti 
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, a następnie przez chwilę podsmażyć czosnek. 

2. Dodać mielone mięso, wymieszać. Dodać słodką mieloną paprykę, szczyptę chili, trochę soli i pieprzu. Wymieszać. Smażyć, aż mięso zmieni kolor z różowego na brązowe. 

3. Paprykę pokroić w kostkę. Cukinię w półksiężyce, lub nieco mniejsze kawałki. Dodać do zawartości patelni. Dusić pod przykryciem kilka minut.

4. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić twarde środki i pokroić w kostkę. Dodać do całości dania. Wymieszać. Smażyć bez przykrycia, aż pomidory puszczą nadmiar wody i sos nieco się zredukuje po pożądanej konsystencji. 

5. Doprawić jeszcze do smaku solą i pierzem. 

6. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki. 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz