Domowy paprykarz warzywny. W składzie niby nie ma nic wymyślnego, a jednak razem składniki tworzą pyszne połączenie. Świetna alternatywa, gdy brak pomysłu na kanapki.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- pół torebki ryżu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sporo czarnego pieprzu
- sól
- bulion lub kostka do ugotowania ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić środki, a następnie pokroić.
2. Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę, marchew i pietruszkę. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę. Wymieszać. Smażyć pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
3. Dodać lekko odciśnięte z nadmiaru soku, pomidory. Wymieszać. Smażyć bez przykrycia kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
4. Ryż ugotować w bulionie.
5. Ryż wymieszać dokładnie z warzywami. Ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Po wystudzeniu paprykarz zapakować do słoiczków i przechowywać kilka dni w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz