czwartek, 11 października 2018

Paprykarz warzywny

domowy paprykarz

domowy paprykarz


Domowy paprykarz warzywny. W składzie niby nie ma nic wymyślnego, a jednak razem składniki tworzą pyszne połączenie. Świetna alternatywa, gdy brak pomysłu na kanapki.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże pomidory
  • pół torebki ryżu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sporo czarnego pieprzu
  • sól
  • bulion lub kostka do ugotowania ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić środki, a następnie pokroić.

2. Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę, marchew i pietruszkę. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę. Wymieszać. Smażyć pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną. 

3. Dodać lekko odciśnięte z nadmiaru soku, pomidory. Wymieszać. Smażyć bez przykrycia kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. 

4. Ryż ugotować w bulionie. 

5. Ryż wymieszać dokładnie z warzywami. Ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.  Po wystudzeniu paprykarz zapakować do słoiczków i przechowywać kilka dni w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz