sobota, 13 października 2018

Koperty z nadzieniem jabłkowo-imbirowym


Koperty z ciasta krucho-drożdżowego, z jabłkami i imbirem, oraz nutą cynamonu. Pyszne mini szarlotki 😊 Ciasto ma mało cukru, więc słodycz kopert można dobrać słodyczą owocowego wsadu.

Ciasto:
500 g mąki pszennej do ciast drożdżowych lub tortowej
50 g drożdży
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
250 g masła

Wsad owocowy:
6 średniej wielkości jabłek
2 łyżki stołowej drobno posiekanego imbiru
1 łyżka cukru z wanilią
łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru
1 płaska łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły rosnąć. 

2. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać nożem, tworząc kruszonkę. 

3. Dodać lekko wyrośnięte drożdże i jajka. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 4 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 

4. Jabłka obrać, wykroić środki a resztę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić jabłka, dodać cynamon, cukier i cukier z wanilią. Chwilę przesmażyć. 

5. Ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty. Na środku każdego umieścić łyżeczkę jabłek, zawinąć w koperty (złączyć dwa końce ze sobą, a następnie dwa kolejne końce).

6. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15 minut, na złoty kolor. 

7. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz