czwartek, 29 listopada 2018

Orzechowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

ciasteczka z pistacjami

ciasteczka z pistacjami

Kruche, orzechowe ciasteczka, na osłodzenie pochmurnego weekendu. Dziś wersja z pistacjami, orzechami włoskimi i białą czekoladą. Pyszne połączenie.

Składniki na 25 sztuk:
  • 50 g obranych niesolonych pistacji
  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 150 g maki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią (można go zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: cukier waniliowy)
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka likieru pistacjowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Masło o temperaturze pokojowej, utrzeć mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Ubić. Dodać łyżkę likieru. Miksować jeszcze chwilkę. 

2. Dodać przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać łyżką

3. Orzechy i pistacje drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Dodać do masy. Dodać również posiekaną w drobną kostkę czekoladę. Wymieszać łyżką.

4. Z masy formować w dłoni małe kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć palcami. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 13 minut. 

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz