Składniki na 25 sztuk:
- 50 g obranych niesolonych pistacji
- 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 1 jajko
- 150 g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 10 g cukru z wanilią (można go zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: cukier waniliowy)
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka likieru pistacjowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Masło o temperaturze pokojowej, utrzeć mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Ubić. Dodać łyżkę likieru. Miksować jeszcze chwilkę.
2. Dodać przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać łyżką
3. Orzechy i pistacje drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Dodać do masy. Dodać również posiekaną w drobną kostkę czekoladę. Wymieszać łyżką.
4. Z masy formować w dłoni małe kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć palcami.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 13 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz