Wafle przekładane domowym kremem rafaello. Wolę biszkopt przekładany kremem, ale w wersji szybkiej, zrobiłam wafle. Krem dobrze jest zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia, tylko przełożyć wafle. Wafle najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu. Później z czasem miękną od kremu i konsystencja robi się mniej atrakcyjna, ale nadal pyszna.
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego (400g)
- 1 tabliczka białek czekolady
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 80 g wiórek kokosowych
- 60 g płatków migdałów
- opakowanie wafli 160 g
Sposób przygotowania:
1. Mleko kokosowe wlać do małego garnka i dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu ok 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wiórki wchłoną mleko kokosowe. Masa kokosowa będzie dosyć gęsta.
2. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki białą czekoladę oraz cukier puder. Wymieszać. Czekolada się rozpuści.
3. Płatki migdałów rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Dodać. Wymieszać.
4. Krem porządnie schłodzić w lodówce, przed przełożeniem wafli.
5. Wafle przełożyć kremem i podzielić na dowolnej wielkości wafelki, bezpośrednio przed podaniem.
2. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki białą czekoladę oraz cukier puder. Wymieszać. Czekolada się rozpuści.
3. Płatki migdałów rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Dodać. Wymieszać.
4. Krem porządnie schłodzić w lodówce, przed przełożeniem wafli.
5. Wafle przełożyć kremem i podzielić na dowolnej wielkości wafelki, bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz