wtorek, 4 grudnia 2018

Domowe wafle rafaello


Wafle przekładane domowym kremem rafaello. Wolę biszkopt przekładany kremem, ale w wersji szybkiej, zrobiłam wafle. Krem dobrze jest zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia, tylko przełożyć wafle. Wafle najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu.  Później z czasem miękną od kremu i konsystencja robi się mniej atrakcyjna, ale nadal pyszna.

Składniki:
  • 1 puszka mleka kokosowego (400g)
  • 1 tabliczka białek czekolady
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 60 g płatków migdałów
  • opakowanie wafli 160 g

Sposób przygotowania:

1. Mleko kokosowe wlać do małego garnka i dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu ok 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wiórki wchłoną mleko kokosowe. Masa kokosowa będzie dosyć gęsta.

2. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki białą czekoladę oraz cukier puder. Wymieszać. Czekolada się rozpuści.

3. Płatki migdałów rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Dodać. Wymieszać.

4. Krem porządnie schłodzić w lodówce, przed przełożeniem wafli.

5. Wafle przełożyć kremem i podzielić na dowolnej wielkości wafelki, bezpośrednio przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz