Cannelloni ze szpinakiem i serem gorgonzola, w sosie beszamelowym. Ser jest naprawdę świetnym dodatkiem do szpinaku. Co więcej, nie trzeba być fanem gorgonzoli, aby to danie smakowało, gdyż on nie dominuje. Fani tego sera mogą go dodać nieco więcej 😉
Składniki:
Farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera gorgonzola
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki masła
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- szklanka mleka
- szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
- 50 sera żółtego (gołda, cheddar)
- 30 g tartego parmezanu
+ makaron cannelloni
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż szpinak puści wodę i odparować ją.
2. Dodać ser gorgonzola, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
3. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę, chwilę przesmażyć. Dodać mleko. Intensywnie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodać ser i gałkę muszkatałową. Zagotować, cały czas mieszając.
4. Suche rurki makaronu wypełnić farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki sosu. Następnie wyłożyć rurki z farszem w jednym rzędzie. Zalać sosem, tak aby wszystkie rurki były przykryte. Wierzch można jeszcze dodatkowo posypać żółtym serem.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 25 minut.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz