wtorek, 1 stycznia 2019

Paprykowy, pieczony filet z kurczaka

pieczony kurczak


Soczysty, delikatnie pikantny, intensywnie paprykowy, filet z kurczaka. Świetna alternatywa dla sklepowych wędlin. U mnie w domu filety rozeszły się ekspresowo. Pyszne śniadanko i kolacja. Bezpośrednio po upieczeniu, świetnie smakuje polana sosem, podana z ziemniaczkami i surówką. 


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (polecam Pimenton)
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Natrzeć nią mięso. Włożyć do lodówki na kilka godzin. 

2. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zawiązać. Przenieść do blaszki. Nakłuć folię w kilku miejscach. 

3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut. Czas pieczenia zależy też od wielkości filetów. Mięso w środku powinno mieć ok. 85 stopni. Duże filety muszą się czasami piec nawet 45 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz