Soczysty, delikatnie pikantny, intensywnie paprykowy, filet z kurczaka. Świetna alternatywa dla sklepowych wędlin. U mnie w domu filety rozeszły się ekspresowo. Pyszne śniadanko i kolacja. Bezpośrednio po upieczeniu, świetnie smakuje polana sosem, podana z ziemniaczkami i surówką.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (polecam Pimenton)
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 1 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Natrzeć nią mięso. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
2. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zawiązać. Przenieść do blaszki. Nakłuć folię w kilku miejscach.
3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut. Czas pieczenia zależy też od wielkości filetów. Mięso w środku powinno mieć ok. 85 stopni. Duże filety muszą się czasami piec nawet 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz